Home Page Image
   VERSLAGEN

Back to school : 01/06/15
Na de aardbeving zijn de meeste scholen gesloten. Deze week is de eerste week dat een deel van de publieke en private scholen terug open gaat. Ook Mahamanjushree School open terug zijn deuren, als is het met de nodige improvisatie. In plaats van klaslokalen zullen de kinderen van sommige klassen les krijgen in open lucht en tenten. Ook deze school is getroffen, en moet eerst de nodige herstelwerken uitvoeren. Deze week is er nog geen les, maar de kinderen zijn welkom voor samenkomst, spelletjes, ... nog niet alle kinderen kunnen al terug naar school komen. Vanaf volgende week zullen de lessen terug starten. Bimsen is er al klaar voor...Aardbeving Nepal : update (29/05)
Het is een erg drukke maand geweest met elke dag wat nieuws.

In ons kindertehuis zijn :
- de 2 tenten in de 2e week van mei toegekomen en in gebruik genomen. Tot vandaag slapen de kinderen in de tenten, tot we zeker zijn dat het gebouw volledig terug in gebruik kan genomen worden.
- de school is een maand gesloten omdat enkele gebouwen beschadigd zijn. Er zijn plannen om vanaf juni de kinderen terug naar school te laten gaan. Intussen houden we de kinderen bezig met privé-lessen.

- we zijn gestart met herstellingswerken aan de omwallingen. Hoog nodig, want het regenseizoen start binnenkort. De omwalling aan het tehuis zelf is volledig heropgemetst, met een diepere fundering en extra stalen netten om de muur te verstevigen. Extra sterk...
- Met meer dan 10.000 geregistreerde naschokken was het minstens een turbulente maand. We denken dat er eindelijk wat rust is in het tehuis en de omgeving. Iedereen is volop bezig met het maken van tijdelijke shelters, het uitvoeren van herstellingen,... Iedereen is nu in de weer om zo snel mogelijk zijn leven op orde te krijgen.
- in juli gaat een groep van 5 mensen naar het tehuis, van hier uit, waaronder een architect. We gaan we de herstellingswerken in het gebouw aanpakken, en ook bekijken hoe we nog verstevigingen kunnen aanbrengen (om het gebouw bestendiger te maken tegen dergelijke schokken). We maken integraal werk om het gebouw volledig in orde te zetten.


En hier?
- hard gewerkt (!) om Nepal en ons tehuis onder de aandacht te houden
- superinitiatieven gebeurd : een benefiet in de Pacherie : een succes : volledig volboekt (dank u,Pache & de Wimmen)
- Ezperando was weer een topeditie, dit jaar met extra aandacht voor Nepal. Een paar toffe acties zorgen voor extra inkomsten (doneer je beker aan Nepal, of koersen voor Nepal,...).
- dikke dankuwel aan alle vrijwilligers en deelnemers!
- we blijven nog even doorgaan met de fondsenwerving : op 14/06 vanaf 13u45 is er nog een wandelnamiddag in Klein-Brabant, met een optreden van Duo Loco. Een mooie combinatie van sfeer, natuur en een gezellig treffen. Meer info op 'binnenkort'.


We tonen je graag wat foto's : klik hier (windows media player!)

Aardbeving Nepal : update
(02/05)

Gisteren de eerste foto's binnengekregen van de kinderen in het tijdelijke 'kamp'. Ze leven momenteel in een beschutte stalling. Ze hebben zich goed gesettled. Er is genoeg eten, drinken en zorg. Er zijn 2 grote tenten (voor 30 personen) onderweg vanuit België voor een langdurig onderdak. Slapen in het tehuis is geen optie. Het gebouw moet eerst gecontroleerd worden op alle risico's op verzakkingen, instabiliteit. De kinderen zullen een maand thuis zijn. De school is voor 1 maand officiëel gesloten. Er is nauwelijks logstieke steun van de overheid. Iedereen moet het zelf beredderen.
De foto's van het gebouw na de aardbeving zijn er ook bij. De omwalling is op verschillende plaatsen ingestort. Met het regenseizoen is het risico op volledige verzakking en instorting groot. Vooral de omwalling op het hoogste terras (dat ook als extra fundering dient voor ons gebouw) baart ons zorgen. Snel herstel is aan de orde voor het regenseizoen . Probleem is dat het erg moeilijk zal worden om snel genoeg arbeiders te vinden die dit komen doen.
Binnen zijn er barsten en breuken. Opgelet : de eerste indruk van het gebouw lijkt alles nog netjes recht te staan. Het is een recent gebouw, geen 10 jaar oud, in beton en ijzer, stevig gebouwd en al die jaren hard aan gewerkt. De keukenverdieping is nog maar een jaar geleden gebouwd (met hulp van de Bouworde). Maar het feit dat de barsten op de dragende balken zitten en het risico op waterinfiltratie met zich meebrengen, maakt dat we dit met de grootste zorg en voorzichtigheid moeten aanpakken. Het gebouw is momenteel niet veilig voor bewoning. Een ingenieur moet zo snel mogelijk vaststellingen doen over de toestand en adviezen geven voor structureel herstel. Gezocht!!

Klik hier voor de foto's van de situatie ter plaatse. (via windows media player)

Volg en deel onze activiteiten voor geldinzameling! Komen eten in de Pacherie, vrije donaties of een giftbox, deelname aan markten in Mechelen & Bornem, Ezperando...

Aardbeving Nepal : update (30/04)

Vandaag voor de eerste keer geskyped met onze manager Tejendra en alle dringende problemen besproken. Er is momenteel concrete nood aan :
 - enkele grote tenten (min. 12 personen) om meerdere weken te gebruiken 's nachts als bivak.
 - een stabiliteitsingenieur moet inschatten of het gebouw terug in gebruik kan genomen worden. Daarna kunnen we herstellingswerken opstarten.
De vraag van vandaag : wie een (stabiliteits)ingenieur kent met wat ervaring en die bereid is af te reizen naar Nepal (kost gedragen door VZW) laat het ons dan weten.
Met de bevoorrading van tenten zijn we bezig. In Kathmandu is alles blijkbaar al uitgeput van tenten en plastiek. We proberen van hieruit te bevoorraden, en overwegen enkele lopende voorstellen.
Voor eten, drinken, kledij doet er zich momenteel geen probleem voor. De grootste zorg is de heropbouw en de veiligheid van de gebouwen. Ook de school heeft averij opgelopen, het huis van Tejendra is zwaar beschadigd,...In Tejendra's woorden : "It is big destroy, I can't explain in words. I wish nobody in the earth face such a tragedy."

Ook bericht gekregen dat andere leden van de NGO zoals Bhim, Sukadev en Meena gezond en wel zijn.

Aardbeving Nepal : update (29/04)

Vandaag hebben we opnieuw (na 3 dagen zonder communicatie) een bericht gekregen van Tejendra. Ik post het bericht integraal zodat je een idee krijgt van de situatie en zijn perceptie hierop : "I am with all children in a chicken farm. It is safe, all children are fine, we are providing enough food and safe water. Situation is very terrible. Goverment is unable to provide rescue. We receive nothing. We are surviving ourselves. Quake is not stopped. We are still in most dangerous. Thank.".
Voorlopig moeten we hiermee stellen. We hebben er vertrouwen in dat onze bewoners van het tehuis het goed stellen. We zullen even moeten afwachten hoe het verder aangepakt wordt.
Intussen is er vanuit verschillende hoeken initiatief genomen om iets te doen voor Nepal, voor de wederopbouw. We organiseren een fundraising, via een flyer die rondgaat, via aanwezigheid op enkele lokale markten met verkoop van producten, en nog het speciaalste : we organiseren in samenwerking met Patrick, de uitbater van de Pacherie, een gezellige brasserie in Puurs, 4 dagen lang middag-en avondservice, met een speciale menu, helemaal ten bate van ons project. Dit gaat door op : 14, 15, 16 en 17 mei in de Pacherie, Pullaer 245 in Puurs. Meer details volgens nog. Alle giften en donaties van de fundraising zullen integraal gaan naar de wederopbouw van het tehuis, drinkwatervoorziening en herstel van naburige gebouwen.
Wie zelf berichten krijgt van vrienden uit Nepal, van oud-bewoners of verwanten kan ons dit ook steeds melden.

Aardbeving Nepal : update (27/04)

De noodhulp voor het getroffen land is volop op gang. Vliegtuigen met hulpgoederen, zowel logistiek als medisch, schuiven aan aan de Tribhuvan airport van Kathmandu (1 landingsbaan groot). Ook vanuit België is er concrete hulp : een B-fast team, financiële steun vanuit het ministerie voor ontwikkelingssamenwerking, en de start van een actie SOS Nepal door het consortium 12-12. Ook de kleine VZW's dragen bij in de hulpverlening. Giften aan Crystal Children Home VZW zullen integraal gebruikt worden voor wederopbouw aan het tehuis, en getroffen gezinnen in de omgeving. We moeten hier samen sterk staan om de mensen te helpen die het nu echt nodig hebben.

Intussen krijgen we ook berichten binnen van oud-inwoners van ons tehuis. Annemie had contact met Bishal, die ruim zes jaar in het tehuis gewoond heeft, en intussen zelfstandig leeft in Kathmandu. Dit is letterlijk zijn bericht (per mail), dat hij naar haar stuurde :
"I am safe here. We are staying in a ground far from houses for safety. I am doing volunteering to help other people as well. With my own hands I carry so many dead peoples from the destruction places to hospital. And I am helping people as much as I can from my side.  All people that I know are safe. Do not worry about us.I am using money you sent me and I am using that to help others victim people as well. All historical places are destroyed many people lost their lives.What to do we cannot stop natural disaster as per our wish. Pray for our country that is more than enough for now. Its been already 2 days continuously and still giving shock.
Thank You Annemie.Give my love to all 
Bishal".

En ook Elien die enkele jaren terug een stage van 3 maanden deed in het tehuis kreeg van Maya (officiële naam : Manshika Dong) een bericht, waaruit blijkt dat ze nog leeft, maar de omstandigheden extreem moeilijk zijn. Maya leefde tot haar 17e in het tehuis, waarna ze trekkinggids werd onder andere voor Tejendra's trekkingbureau, met als doel vrouwelijke toeristen te helpen begeleiden. Haar bericht :
" 'Till now I am gud sis but I don't know what happened to next,
Ma whole village has gone sis n there is not thing left even a single drop of water is not available 
I don't have contact with ma family n in my village till now more than 1000 people had death n after 2 -3days there will be scarcety of water food shelter
I am totally hopeless sis'
'I don't know sis what to do what to eat n where to go I even don't know about my family".

Zij verblijft momenteel in Kathamandu en heeft helemaal geen benul hoe het met haar familie gaat in de bergdorpen. Vandaag probeerde een helikopter het dorp te bereiken, maar moest terug keren daar de helikopter nergens kon landen. Daarna schrijft ze het volgende:
" Please save the people of Nepal there is nothing left to eat n nowhere to go please help us specially on sindupalchok. In Kathmandu we are eating what ever is left but in the village area there is no any things left sis m really so hopeless"

De beelden van de ravage, de oplopende cijfers van doden en gewonden, de ontelbare daklozen : het is duidelijk dat het land alle hulp nu kan gebruiken. Een stand van zaken vind je nog steeds op de nieuwssites (cnn.com, deredactie.be,...).

Aardbeving Nepal : noodhulp & benefiet

Nepal is zaterdag 25/04 getroffen door een extreme aardbeving van 8 op de schaal van richter. Het epicentrum van de aardbeving lag op 80km van Kathmandu. Het tehuis, dat gelegen is in Ramkot, op 10 km van Kathmandu, is slechts 70 km van het epicentrum gelegen. Er zijn gelukkig geen slachtoffers gevallen in het tehuis. De kinderen, de begeleiders en de entourage zijn ongedeerd, maar het gebouw heeft schade. De omwalling van het gebouw (op 2 niveau's) is zwaar afgebrokkeld, en er zijn verschillende scheuren in het gebouw. We weten niet of het gebouw nog bewoonbaar is in deze fase. Momenteel zijn er nog naschokken, en blijven allen kinderen met begeleiders in open ruimte, de enige veilige plek. Vandaag was nog een zware naschok van 6,7 op de schaal van Richter. De impact van de aardbeving op de ganse Kathmandu-vallei is dramatisch. Het aantal slachtoffers loopt uur na uur op. De teller staat momenteel op 2400 doden en meer dan 4000 gewonden. Met de kans op bijkomende bevingen is het afwachten welke richting het uit gaat met de schade en met de hulpverlening. De nood is zeer groot, en directe hulp is nodig, materiëel en logistiek. Wij zullen met de VZW ook onze hulp bieden en starten een geldinzamelactie, waarmee we zowel voor het tehuis, als voor getroffenen in de directe omgeving concrete hulp willen bieden. Overschrijvingen van giften zijn mogelijk op het rekeningnummer : BE24 7795 9420 3038. Giften zijn fiscaal aftrekbaar vanaf €40,-. Aarzel niet! Het geld zal correct en integraal besteed worden aan de wederopbouw!!

Verspreid nu ook mee de folder voor noodhulp : klik hier.Voorjaar 2015

De bouworde heeft er een reuzeproject opzitten in ons tehuis met het bouwen van een volledige verdieping, bestaande uit 2 keukens en 2 extra kamers (voor bibliotheek en als woonkamer). Tot december zijn de laatste vrijwilligers bezig geweest met de bouw en de realisatie van een prachtig project, waar we allemaal heel erg fier op zijn. Het is een meerwaarde voor iedereen die er leeft, en het doet ons stilaan dromen van het opnemen van meer kinderen (op termijn). Klik hier voor enkele sfeerbeelden.


Zomer 2014 : Bouwen met de Bouworde Part II
De werkende leden van onze vzw waren in 2013 al in hogere sferen doordat Bouworde een éénmalige samenwerking toezegde voor vrijwilligerskampen naar ons project. Omdat de samenwerking in 2013 uitstekend verlopen is, besliste de Bouworde ook voor 2014 opnieuw het vertrouwen te geven aan onze organisatie, en vrijwilligerskampen te organiseren, zelfs met een flinke uitbreiding.
Dit jaar stuurt de bouworde niet minder dan 5 groepen naar het Verre Oosten, om een grote inspanning te leveren voor het kindertehuis. Zoals vorig jaar is dit gekoppeld aan een zeer concreet project, dat duidelijk opgeleverd moet worden, op het einde van de kampen.
Na beraad met alle partijen is gekozen om de 2 keukens te vernieuwen die intussen 7 jaar in gebruik zijn, maar indertijd gebouwd waren voor tijdelijk gebruik. De oorspronkelijke plannen voor het gebouw waren te voorzien in 2 extra verdiepingen. Doordat we nu de ruggesteun hebben via de vrijwilligerskampen van de bouworde zal er een solide en duurzame keuken gebouwd worden, bestaande uit 2 lokalen (met eetvoorziening voor alle kinderen), waarnaast nog 2 extra kamers gebouwd worden. Dit zal uiteindelijk een volledige verdieping zijn in beton, sterk genoeg om ons te overleven. Opnieuw een grote stap voor ons tehuis, en voor de langdurige huisvesting van onze kinderen. A dream come true!08/06/2014 : Ezperando Rules!

Jaar na jaar blijven we ons verbazen over het succes van Wereldmuziekfestival Ezperando. Samen met 3 andere VZW's en de Raad voor Ontwikkelingssamenwerking Bornem brengen we de Noord-Zuidwerking dicht bij huis met swingende muziek, gekruide wereldkeuken en pittige coctails. Er is in 2014 weer meer gefeest, meer gedronken en hopelijk ook weer wat meer geleerd over de noden bij onze partners in de 3e wereld. Kunnen we dit in 2015 nog overtreffen?
Capteer enkele sfeerfoto's en een verslagje van het festival via de festivalsite : www.ezperando.be

Welkom, Hyambe Tamang
Toen Myriam en Kris vorig jaar in Nepal waren, was er afgesproken met onze coördinator Tejendra, dat we een tweetal plaatsen zouden vrijhouden in het tehuis voor de opname van kinderen in een extreme noodsituatie. Afgelopen zomer vonden we een kind dat in uitzonderlijke nood terecht gekomen was. Deze zomer, tijdens de moessonperiode, is het Nepalese binnenland meermaals getroffen door land slides, modderstromen en aardverschuivingen, die ontstaan door een onstabiele ondergrond, erosie in de bodem, enzovoort. Bij een dergelijke landverschuiving zijn menselijke slachtoffers gevallen, waaronder een gezin, bestaande uit vader, moeder, grootmoeder, en een zoon. Enkele van de kinderen hebben het incident overleefd. Voor dit incident is beroep gedaan op een beschikbare plaats voor 1 van de kinderen, de jongste, Hyambe Tamang. Omdat er geen directe familieleden waren die zich aandienden voor deze familie is Hyambe in ons tehuis opgenomen. In bijlage vind je een krantenartikel en foto.

Zomer 2013 : Bouwen met de Bouworde
Ook in moeilijke levensomstandigheden geeft het noodlot ons soms een duwtje in de rug. In maart dit jaar werden we gecontacteerd door de projectverantwoordelijke van Bouworde vzw, Wannes Victoor, voor een kennismakingsgesprek. De Bouworde is een organisatie die zich richt op jongeren van 15 tot 30 jaar. Ze wil jongeren vormen en bewust maken van de kansarmoedeproblematiek en andere maatschappelijk relevante thema’s door hen als vrijwilliger te laten werken op projecten in Afrika, Azië, Europa of Latijns-Amerika en/of hieromtrent workshops aan te bieden. Bezoek zeker hun website www.bouworde.be voor het indrukwekkende aanbod aan activiteiten en randprojecten. Maar wat betekende dit voor Crystal Children Home?
Enorm veel, zo bleek na de eerste verkennende gesprekken. Dankzij een samenwerking met de Bouworde zijn vijftien (!) vrijwilligers, telkens in groepen van 5 personen (voor 3 volle weken) deze zomer naar Kathmandu afgereisd om mee hun schouders te zetten onder de werking van het tehuis. Buitengewoon. Deze supergemotiveerde jongelui (meeste twintigers) kregen een specifiek werkpakket toebedeeld. Het waterreservoir voor water in het tehuis diende opnieuw gemaakt te worden. Concreet : oude put afbreken, materialen naar boven dragen voor nieuwe put (cement, zand, ijzer, hout,...). mee inrichten van de nieuwe put (in gewapende beton, met een filtratiesysteem). Het bleek voor deze jongelui geen klein bier te zijn, en het werk heeft toch meer dan een maand in beslag genomen. Daarnaast hebben ze schilderwerken mee uitgevoerd, zowel binnen als buiten en uiteraard ook veel gedaan met én voor de kinderen. Iedereen was enthousiast, en heeft met een positief gevoel dit project afgerond. En vooral dat maakt ons gelukkig : dat we én vooruitgang zien in het tehuis, én ook zien dat de mensen die er vrijwillig iets voor doen tevreden zijn over hun werk en wat het teweeg brengt. Enfin, we danken bij deze de vrijwilligers van de Bouworde voor hun ongebreidelde inzet! Hier alvast enkele foto's van de harde werkers.

Intussen hebben we het verslag binnengekregen met veel details en kleurrijke foto's. Opgelet! U zult bloed, zweet en tranen te zien krijgen... maar ook tevreden gezichten en een wonderschoon tehuis, bewoners incluus. Lees het verslag, opgesteld door Tejendra, onze manager on the spot!


December 2012 : face-lift voor het tehuis

Dankzij de giften van de Koning Boudewijnstichting zijn we er in geslaagd om de gevels van het tehuis te bezetten, en een eerste laag te schilderen. Het gebouw krijgt hierdoor eindelijk de uitstraling die ze al zolang ambieerde. Ook werd er voorzien in een volledige omheining van het terrein, voor de veiligheid van de kinderen (het terrein is, in het grillige heuvelachtige landschap, op een kleine plateau gelegen). Dankzij deze omheining moeten we tijdens het spelen ook niet meer achter de bal aanrennen ;). Extraatje is ook de nieuwe vloerbekleding in de slaapkamers. Het is weer een flinke stap in de zorg voor een goede leefplek voor onze kinderen. Geniet van het zicht hier.

Zomer 2012 : Koelkasten en Picknicks
Locatie : kindertehuis, Nepal
Tegelijkertijd met de installatie van de zonnepanelen hebben we wat bijkomende initiatieven genomen in het thuis. Met de dagelijkse zorg voor 30 personen werden we geconfronteerd met het vers houden van voedingswaren. Koelkasten zijn eerder luxe dan standaard in Nepal, maar blijken voor ons project een must. Er mag dan wel geen constante stroomvoorziening zijn voor deze toestellen (vier tot zes uur per dag), maar door groenten en aanverwante producten dagelijks koel te houden blijven ze langer vers, en drukt het de kost voor het eten.

Dankzij Italiaanse sponsors (soms komen ze van ver : Duitsland, Italië, Groot-Brittanië) hebben we nieuwe schoenrekken geplaatst. Ook weer hoog nodig, want de vorige rekken waren compleet afgeleefd, door al die kindervoetjes die elke dag binnen en buiten lopen (de schoenen worden traditioneel buiten gelaten bij het binnentreden van een woning).

Een unieke ervaring in 2012 was de gezamenlijke picknick, met alle kinderen, alle begeleiders en alle medewerkers van de NGO, inclusief partners en kinderen, en onze stageaires en de familie van Myriam en Kris. Een uitzonderlijke groep van meer dan 50 mensen, waarvoor we met 2 bussen op pad gingen. Het doel van de picknick was een Nationaal Park, van waaruit je bij gunstige weersomstandigheden zicht hebt op de Kathmandu Vallei. Het weer wilde niet mee, dus het beste zicht dat we kregen was van lokale heuvels, veel berggeiten en rijstvelden. Maar dat drukte de sfeer niet. Een uitbundige bende kinderen was op uitstap, en dat was al feest op zich! Er werd gespeeld, gedanst, gegeten en nog eens gegeten... De grote middelen werden voor 1 keer uitgepakt om iedereen een leuke tijd te bezorgen. Dit was voor ons tehuis een unieke uitstap, waar we echt iedereen gelukkig mee konden maken. In de late namiddag pakten we in, want er stapelden zich regenwolken op, en de terugrit was nog een uur, langs kronkelige en hobbelige landwegen.

Sfeerfoto's van de picknick en de bezoeken ter plaatse....

April 2012 : Groene stroom voor het tehuis!
Met de aanhoudende problematiek van bevoorrading van elektriciteit drong een nieuwe aanpak van de bevoorrading van elektriciteit zich op. Gemiddeld was er het laatste jaar zo'n 4 uren aan stroomvoorziening, en te vaak op momenten dat de kinderen op school waren. Het resultaat was dat de kinderen s' avonds hun activiteiten en huiswerk moesten doen bij kaarslicht. Niet ideaal, dus.
Dankzij de samenwerking met de Koning Boudewijnstichting waren we in de mogelijkheid om zonnepanelen te installeren voor een deel van de elektrische bevoorrading (vooral voor verlichting). We hebben hiervoor, na een degelijke marktonderzoek, samengewerkt met een locale leverancier van zonnepanelen, die ook al enige jaren werkt voor de Nepalese overheid. We zijn dan ook erg tevreden met dit resultaat, dat zorgt voor een meer duurzame huisvesting voor onze kinderen.


Voorjaar 2012 : Stage in Nepal II

De samenwerking met de Van Artevelde Hogeschool (Gent) in 2011 was productief, en gaf aanzet tot een nieuwe lichting stageaires, die met evenveel inzet en wilskracht hun stage volbrachten, als hun voorgangers in 2011. Sien & Elien vertrokken in februari voor een verblijf van 3 maanden naar het tehuis. Zij zijn er in geslaagd om in die periode de hygiëne in het tehuis op punt te stellen. Zij hebben de bouw van de buitenbadkamer (toilet en douche) gecoördineerd en mee afgewerkt. En natuurlijk ook gezorgd voor wat anima met de kinderen. Een puik reisverslag, gelardeerd met mooie foto's, vind je op hun blog : http://sienenelineinnepal.blogspot.be. Je krijgt een knappe kijk op hun ervaringen ter plaatse. Bedankt, Sien en Elien!

Najaar 2011 : vrijwilligerswerk
Locatie : kindertehuis, Nepal
Matthias en zijn vriendin vertrokken in het najaar voor anderhalve maand naar Nepal, en wilden hun reis deels in het teken plaatsen van vrijwilligerswerk. Dit is prima verlopen. In de twee weken dat ze in het tehuis verbleven hebben ze de keuken kunnen opfrissen en zijn ze met de kinderen o.a. kleren gaan kopen. Voor ons is het ook steeds goed dat er wisselwerking is tussen de mensen van hier en de mensen die deel uitmaken van het project. Het zorgt voor een mooie kruisbestuiving. Klik op de link hieronder voor wat sfeerfoto's die door de 2 globetrotters genomen zijn.
Klik voor de fotos : matthias

Voorjaar 2011 : Stage in Nepal
Van februari 2011 tot mei zijn 2 ergotherapeuten in opleiding een stage aan het lopen op een unieke stageplaats : ons kindertehuis! Deze moedige jongedames uit Gent, Sanne & Stefanie, zullen proberen enkele kleine initiatieven binnen het tehuis op te starten : een doorlichting van de dagelijkse hygiëne, het onderhouden van het naai-atelier, het bouwen van een kippenhok, opvolging van de schoolwerking,... Allemaal zaken waar ze in min of meerdere mate verbeteringen kunnen aanbrengen, zodat ons tehuis nog meer kwaliteit kan bieden voor de kinderen en de medewerkers. Momenteel loopt er een blog www.bloggen.be/stefanieinnepal voor wie graag actuele informatie wenst over hoe het deze 2 stageaires vergaat.

Hierbij vind je al een reeks foto's die de 2 studenten gemaakt hebben van :
- het tehuis
- de kinderen

Aan de foto's van het tehuis kan je uiteraard vaststellen dat bouwtechnisch nog steeds verbeteringen mogelijk zijn. Recent hebben we een aanschaf kunnen doen van een zonnecollector voor de warmwatervoorziening. Dit is belangrijk omdat er geen constante levering is van elektriciteit (veel onderbrekingen). Recent zijn ook de vloeren geëgaliseerd en is er gewerkt aan de waterpomp. Op het programma staan nog bijkomende verbeteringswerken, zoals het maken van een douchecel buiten (ideaal voor op warme dagen) en de verdere inrichting van de keukens. Hiervoor blijven we uiteraard beroep doen op giften van symphatisanten...

 

Voorjaar 2010 : Impressies
2010 was een jaar waarin de organisatie van het kindertehuis opmerkelijk verbeterde. Met een nieuwe huismoeder, met een nieuwe manager en verbeteringswerken aan het gebouw is het kindertehuis nog meer een Thuis voor de kinderen. In de foto-slideshow zie je de kids in hun alledaagse omgeving : in het tehuis en op school, de plekken waar ze het meest tijd doorbrengen. Geniet van enkele koddige gezichten, mooie indrukken, kleine momentopnames... De foto's zijn genomen door Annemie tijdens haar laatste plaatsbezoek.

Klik voor de fotos : impressies

Najaar 2010 : Achter de Schermen bij trouw Bruno & Brigitte
Locatie : Zates, Bornem
soms moeten de werkende leden van Crystal Children Home ook echt werken (!?) voor het goede doel : achter de schermen hebben we mee geholpen bij de organisatie van een feest. Dankzij onze logistieke steun ging er een gulle schenking naar het kindertehuis. Feest!

Klik voor de fotos : achterdeschermen

Voorjaar 2009 : Reisimpressie Crystal Children Home
Locatie : Kathmandu, Nepal
In het voorjaar is een equippe vanuit Belgie naar Kathmandu vertrokken om een ongewone klus te klaren : het kindertehuis kleur geven en een follow-up uitvoeren van alle aanwezige kinderen in het tehuis. Lees hier het integrale reisverslag, gelardeerd met enkele kleurrijke fotoreportages. Wil je na het lezen van het verslag meer weten over de toestand van de kinderen, en de plannen voor de komende periode, aarzel dan niet en neem contact op met onze organisatie.

Klik voor de reportage : reisimpressie 2009

Voorjaar 2009 : Schilderwerken Crystal Children Home
Locatie : Kathmandu, Nepal
In het voorjaar is een equippe vanuit Belgie naar Kathmandu vertrokken om een ongewone klus te klaren : het kindertehuis kleur geven. Na vlot overleg met de bewoners en de beheerraad bleek de kleurkeuze snel gemaakt. Blauw is in de mode dit jaar in Kathmandu, en deze kleur geeft een frisse tint in het doorgaans (sub)tropische klimaat van de bergstad. Iedereen werkte mee : de oudste jongens, begeleiders, vrijwilligers, een bont allegaartje die met verve de verfborstel hanteerde. Het resultaat was geslaagd. Na een lange tijd op grijs pleisterwerk te kijken blijkt deze nieuwe kleur echt gezelligheid en comfort te brengen in de kinderkamers. Het werk was nodig en bleek een succes. Oordeel zelf op basis van de fotoreportage...

Klik voor de fotos : een-nieuw-kleurtje

20/08/2009 : Barbecue voor Crystal Children Home
Locatie : regio Oppuurs, op een groene weidse locatie.
We konden er niet genoeg van krijgen. Het 2e jaar opéénvolgend gezelligheid en appetijt troef op deze met kruiden gespijste avond rond het houtvuur. Muzikaal opgeluisterd door Tom & Steven met folk recht-uit-het hart. Zij waren de perfecte opwarmer voor de levende juke-boxes Ivan, Bruno & Bob. De Blues Brothers van Klein-Brabant brachten zelfs de zwakste benen aan het dansen. De weergoden werden er stil van, en in de verte twinkelde een sterretje van puur plezier. Dikke merci aan de organisatie voor een geslaagde avond!

Klik voor de fotos : superdeluxebarbecuefotos

23/11 14u30 : Wandel - en wijnproefnamiddag
Locatie : Zates (café Koningsrek), Bovenstraat 152 2880 Bornem
Een sfeervolle namiddag in november, waarbij alle leden de kans kregen om locale Nepalese producten te proeven, aangevuld met pittige Spaanse wijnen. Om de spijsvertering aan te wakkeren kregen alle deelnemers een uitdagend wandelparcours uitgestippeld langsheen de mooiste plekjes van Klein-Brabant. De weergoden strooiden met witte poedersneeuw, zodat het landschap een betoverend wit tapijt leek (en wij leken op sneeuwmannen na afloop van de wandeling). Een uitermate geslaagde zondagnamiddag!


Klik hier voor de fotoreportage.


 

01/06 ganse dag : Wereldfeesten Bornem

Locatie : Stadspark Breeven in Bornem :
Feestelijk treffen tussen organisatie's die de Noord-Zuidwerking ondersteunen in Klein-Brabant, met muziek, work-shops, eet-en drankstandjes, info-en verkoopsstandjes. Diverse randactiviteiten.
Fantastische muziek in een relaxed sfeertje.
Ook voor onze organisatie was dit de ideale moment om eens uit te pakken met onze doelstellingen. Mensen konden informatie verkrijgen, het overzicht inkijken van de kinderen die in het project zijn... en ze konden proeven van overheerlijke Nepalese Moh-Mohs en Somosa... Tegen 17u reeds uitverkocht!


Klik hier voor enkele sfeerfoto's van de Wereldfeesten.
12/07 : Barbecue
Locatie : regio Sint-Amands, op een groene weidse locatie.
Een gezellige barbecue voor sympathisanten met folky sfeermuziek en
goed volk. Een mooie zonsondergang en lekkere wijn. Je zou bijna vergeten dat het project er ook mee gediend is...

Klik hier voor enkele sfeerfoto's van de barbecue.


08/08 : Dodentocht Bornem
Locatie : Boomstraat Bornem, een info-en eetstand van onze organisatie.
Op de 39e Dodentocht kreeg onze organisatie een mooie, grote infostand waar opnieuw geïnteresseerden van onze medewerkers inzage kregen in het project. Hongerige wandelaars en sympathisanten konden proeven van de typische Nepalese gerechten Moh-Moh's en Somosa aan een democratische prijs. Voor het goede doel!

Klik hier voor enkele sfeerfoto's van onze stand op de Dodentocht

Reisimpressie Crystal Children Home

Annemie, één van onze vaste medewerkers is in september '08 een volledige maand naar Kathmandu, Nepal gereisd om het project van het kindertehuis van nabij
op te volgen. Ook nu weer is ze teruggekomen naar België, sterk onder de indruk van het bezoek aan het tehuis. De nood aan permanente en stabiele steun vanuit onze vzw blijft groot. Annemie heeft opnieuw vastgesteld dat we echt het verschil kunnen maken voor de kinderen die in het tehuis blijven. Zonder deze infrastructuur wacht hen een leven op straat met armoede in zicht en te weinig kansen om hier uit te komen. Dankzij de zorgen van de NGO krijgen de kinderen een toekomst en stabiele basis voor een normale ontwikkeling. Via onderstaande link krijg je een impressie van haar reis.

Klik hier voor enkele sfeerfoto's en een kort verslag